Sporazum privrednih komora Srbije i Kazahstana

Bez autora
Oct 07 2010

Tokom boravka u Kazahstanu predstavnici Srbije, u Astani, potpisali su četiri međudržavna sporazuma sa predstavnicima Kazahstanai, Protokol o saradnji ministarstava spoljnih poslova, Sporazum o ukidanju viza, Sporazum o slobodnoj trgovini i Sporazum o zaštiti investicija, a predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin sa potpredsednicom TIK Kazahstana Tatjanom Ždanovom, potpisao je i Sporazum o saradnji privrednih komora. Sektor šumarstva i drvne industrije Kazahstana posebno je interesantan za Srbiju koja ima razvijenu industriju nameštaja. Razvijena poljoprivreda i prehrambeni sektor u Srbiji ostvaruju više od 20 posto bruto društvenog proizvoda, a izvozno najperspektivniji sektor, kada je u pitanju Kazahstan, jeste proizvodnja zdrave hrane. Srpski privrednici imaju dovoljno znanja i kapaciteta da izgrade nove i rekonstruišu stare objekte, uvođenjem najsavremenije tehnologije u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije. Ista mogućnost i spremnost postoji i u farmaceutskoj i građevinskoj industriji.

Potpisan Sporazum privrednih komora Srbije i KazahstanaTokom boravka u Kazahstanu predstavnici Srbije, u Astani, potpisali su četiri međudržavna sporazuma sa predstavnicima Kazahstanai, Protokol o saradnji ministarstava spoljnih poslova, Sporazum o ukidanju viza, Sporazum o slobodnoj trgovini i Sporazum o zaštiti investicija, a predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin sa potpredsednicom TIK Kazahstana Tatjanom Ždanovom, potpisao je i Sporazum o saradnji privrednih komora.

Sektor šumarstva i drvne industrije Kazahstana posebno je interesantan za Srbiju koja ima razvijenu industriju nameštaja.
 
Razvijena poljoprivreda i prehrambeni sektor u Srbiji ostvaruju više od 20 posto bruto društvenog proizvoda, a izvozno najperspektivniji sektor, kada je u pitanju Kazahstan, jeste proizvodnja zdrave hrane.
Srpski privrednici imaju dovoljno znanja i kapaciteta da izgrade nove i rekonstruišu stare objekte, uvođenjem najsavremenije tehnologije u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije. Ista mogućnost i spremnost postoji i u farmaceutskoj i građevinskoj industriji.

Unapređenje saradnje u trgovini i turizmu ostvarivo je u konkretnoj razmeni, povećanjem uvoza nafte, gasa i različitih vrsta metala u Srbiju, odnosno, povećanjem našeg izvoza lekova, hrane, voća i povrća, sadnica voća i vinove loze, obuće, dečje odeće, podnih prekrivača, robe široke potrošnje, nameštaja, kranova i konstrukcija, opreme i delova za metalurške kombinate, guma za putničke automobile, akumulatora, opreme za pakovanje i automatizaciju i semenskog i merkantilnog kukuruza.

Osim povećanja obima razmene, neophodno je proširenje asortimana i strukture robe, zatim, pronalaženje novih oblika saradnje, stvaranje povoljnijih uslova za uključivanje novih preduzeća, prepoznavanje mogućnosti za ulaganja i učešće u krupnim investicionim projektima, kao i stimulisanje saradnje malih i srednjih preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik